20/10/2021

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wydała stanowisko w sprawie podawania dawki przypominającej (stosowanej w sytuacji, gdy odpowiedź immunologiczna na szczepienie podstawowe jest wystarczająca, ale może się zmniejszać wraz z upływem czasu) szczepionek przeciwko COVID-19 w całej populacji (p. www.who.int/news/item/04-10-2021-interim-statement-on-booster-doses-for-covid-19-vaccination).

Międzynarodowy komitet ekspertów po raz kolejny przestrzega przed zbyt pochopnym zalecaniem dawki przypominającej w całej populacji dorosłych. Podpowiadają także, jakie dane należy wziąć pod uwagę przy podejmowaniu decyzji w tej sprawie.

WHO podkreśla, że:

• Głównym celem programów szczepień przeciwko COVID-19 nadal jest zapobieganie zachorowaniom na COVID-19 o ciężkim przebiegu oraz hospitalizacjom i zgonom z jej powodu. Dawka przypominająca byłaby uzasadniona w sytuacji zmniejszenia się ochrony poszczepiennej wraz z upływem czasu wobec tych punktów końcowych.
  • Stopień zmniejszania się ochrony poszczepiennej i konieczność podawania dawki przypominającej mogą różnić się w zależności od preparatu, populacji, krążącego SARS-CoV-2, w tym wariantów budzących obawę (VOC), oraz wielkości narażenia na zakażenie.
  • Dostęp do szczepionek przeciwko COVID-19 nadal jest ograniczony. Należy zadbać o równy dostęp do szczepień na poziomie regionalnym, krajowym oraz światowym i zapewnić szczepienia wszystkim grupom priorytetowym w każdym kraju.

Szczegóły na: Tymczasowe stanowisko WHO ws. dawki przypominającej szczepionek przeciwko COVID-19